slide show

Travel guide GDANSK pt 1

I november var ju jag och mamma i Gdansk. Nu förra veckan när jag skulle fota på fotbollen och balen upptäckte jag att jag inte använt min kamera sedan november, vilken katastrof! De senaste bilderna som låg på minneskortet var alltså från Gdansk och de hade jag inte ens fört över till datorn. Sagt och gjort. Här kommer en liten travel guide till Gdansk. 
Vi bodde på hotell Radison hotel & suites som verkligen låg mitt i smeten. Det är en stor rekommendation om man åker till Gdansk, att bo i ett hotell som verkligen ligger i stan nära vattnet för det är just vid den här kanalen och gamla stan som allt händer. Gick man ut ett steg från vårt hotell så var man liksom redan på plats vilket var ett toppenläge. I övrigt tyckte jag hotellet var lite sådär, eller framför allt rummen. De var väldigt små och inte så moderna som jag hade önskat. Fick lite klaustrofobi. Det finns ju såklart större rum också, med utsikt över kanalen men för ett sådant fick man betala ganska många tusen mer och det kände jag inte riktigt för att göra. Det negativa var att det luktade extemt mycket rök i lobbyn. All ciggarettlukt när folk stod och rökte utanför kom in i lobbyn och det stank askkopp överallt. Jag som verkligen inte fixar cigglukt mådde väldigt dåligt över detta. Jag har varit på många hotell runt om i världen men aldrig varit med om detta faktiskt. 
 
Första kvällen tog vi oss till Neptunusfontänen som är en av de mest direkt igenkännbara sevärdheterna i Gdańsks gamla stadskärna. Den dominerar Długi Targ som är en del av stadens mest kända gator. Från vårt hotell till Długi Targ, som betyder långa torget, tog det typ 10 minuter att gå så det var perfekt. Även om man inte är ute att besöka just Neptunosfontänen så bör man absolut ta sig till Długi Targ för det är en väldigt mysig gata att strosa runt på, med mycket som händer. 
 
Vi fortsatte sedan mot Amber Sky vilket är en typisk sevärdhet för stan. Det var så skönt med en kvällspromenad, det blev en ganska lång promenad men till slut var vi framme. Amber Sky ligger vid vattnet så det är ett område värt att besöka, även om man inte just vill ta sig en tur i pariserhjulet. Här låg också en karusell, ni vet en sådan med hästar? Jag och mamma tog oss en tur, väldigt nostalgiskt. 
Här ser ni Mariacka området vilket är gatan som leder fram till den berömda kyrkan. Här var väldigt trevligt att strosa runt. 
 
Dagen därpå var vi tillbaka i stan för ett besök i St. Mary's Basilic, eller Mariakyrkan som den heter på svenska. Det är världens största kyrka byggd i tegel och väl värt ett besök! 
 
 
Den är enorm och väldigt, väldigt vacker. Absolut den vackraste kyrkan jag sett. Taket är massivt vitt med guldiga detaljer. Jag fick faktiskt hit en gång till tredje dagen för jag ville se kyrkan igen innan vi åkte hem, så mycket tyckte jag om den. Det är gratis att gå in hit. 
 
 
 
 
 
Därefter spenderade vi några timmar i gamla stan. Här är alltid liv och rörelse. Här finns många små butiker och en mängd restauranger, barer och caféer. Vi åt på ett par olika ställen och jag tyckte ändå maten i det stora hela höll en hög kvalitet. 
 
Spara denna guide om ni någongång ska åka till Gdansk. En del två kommer.Kommentarer

Kom ihåg


Trackback