slide show

Jag är en introvert liten typ, vad är du?

Nu tänkte jag ta upp ett ämne som jag tycker är väldigt intressant. Jag gjorde ett test i en tidning för några månader sedan och blev nyfiken och googlade vidare. Testet skulle visa om man är introvert eller extrovert. Jag hade aldrig hört talas om de här orden innan men efter att ha gjort testet fick jag mig ett namn på den personlighetstypen jag är, nämligen introvert, och det kändes väldigt skönt. Ju mer jag läst om det desto mer känner jag bara "ja ja ja, det stämmer så bra in på mig!!"
 
Cirka 70% av jordens befolkning är extroverta medan cirka 30% av jordens befolkning tillhör den introverta gruppen - med dessa siffror kan ni ju se framför er hur pass ovanligt det ändå är med introverta människor och hur svårt det är att hitta kompisar eller personer som är av liknande personlighetstyp.
 
Vad innebär det att man är introvert då? Introvert är ett personlighetsdrag som verkligen skiljer sig från de extroverta människorna. En introvert människa uppfattas lätt som tråkig - för att den inte behöver sociala relationer i lika stor utstäckning som extroverta. Jag har under hela mitt liv fått höra att jag är blyg och tillbakadragen och visst stämmer det till viss del. Jag var otroligt blyg som liten, under hela grundskolan. På gymnasiet sågs jag fortfarande som blyg men då kände jag själv att något förändrades. Idag tycker jag inte att jag är särskild blyg, jag är introvert. När jag befinner mig bland nya personer är jag väldigt reserverad och tar inte alls mycket plats men när jag är med personer som står mig nära eller som jag känner mig trygg med pratar jag väldigt mycket, ibland för mycket - men det är bara personer valda med omsorg. Pratar jag mycket med dig betyder det att jag trivs i ditt sällskap och känner mig trygg.
 
Jag vet inte hur många gånger jag har fått kommentarer på ask, framför allt (där man kan vara anonym you know) att jag är tråkig som inte dricker, som inte festar. Varför jag lever ett så tråkigt liv. Varför jag inte träffar kompisar hela tiden osv osv. På senaste har jag inte alls fått sådana kommentarer för jag har verkligen lärt mig att sätta ner foten när det gäller mycket nu men för bara något år sedan och vet nu vad? Det är mitt val. Jag har valt att inte dricka och festa för jag ser inget roligt i det, jag tycker inte det är skoj. Jag väljer tusen gånger hellre än hemmakväll än en utekväll. Jag har dock många gånger funderat på om det är mig det är fel på? När man kollar sociala medier som snap eller insta så umgås folk med varandra 24/7, då tänker jag bara "hur orkar ni"? Jag har kompisar, flera stycken, som jag älskar men jag vill inte umgås med folk varje helg. Det tar för mycket kraft och jag behöver ladda mina batterier i ensamhet. Jag behöver inte umgås med någon hela tiden för att må bra. När jag läste om den introverta personen så var det bara som att, hallå - nu har jag fått svar på varför jag är som jag är! Jag är inte konstig och hela annorlunda, jag är introvert. Ett av de mest typiska dragen hos introverta personer är att introverta behöver mindre stimulans och får energi av egentid framför t.ex. en dator eller bok. Att ständigt umgås tar för mycket energi och även om man har haft en rolig kväll tillsammans med folk så känner man sig trött efteråt.
Här är några typiska tecken på att man har en introvert personlighetstyp:
Introverta får energi av egentid. När vi spenderar tid för oss själva laddar vi batterierna. Ju fler personer som är runt omkring desto fortare försvinner energin.
 
Introverta blir lätt distraherade medan extroverta blir lätt uttråkade. Som intovert koncentrerar man sig bäst i tystnad och har svårt för att behålla fokus i en bullrig miljö. Jag kan absolut inte läsa och koncentrera mig om någon pratar runt omkring mig, helt omöjligt.
 
Introverta har ett snävare kompisgång, ett fåtal vänner som de litar på fullt ut och inte en massa ytliga kompisar.
 

"Den introverta ses som en extremt inåtriktad person. Är till sin läggning ofta tyst och reserverad. Inte impulsiv i sina handlingar och föredrar ett välordnat och förutsägbart liv.

I skolan gör de ofta bättre ifrån sig än den extroverta och vid eventuella avhopp från studierna beror det ofta på psyket mer än på studierna i sig. De är smärtkänsliga och tolererar inte spänning så väl, den sänker i stället deras prestationsförmåga. 

De är inte särskilt lättpåverkade utan vet vad de vill.

Föredrar en intellektuell humor framför en mer fräck variant."

(Källa:http://psykologi.ifokus.se/articles/4d7158cfb9cb46221d06903d-introvert-extrovert-vet-du-din-personlighetstyp)

 

Ovanstående citat beskriver min personlighet som handen i handsken. Jag är inte direkt en utåtriktad person utan absolut mer inåtriktad, har svårt att öppna upp mig för vissa personer. Jag är lugn, tyst, reserverad och hörs inte mycket. Jag har alltid varit den lugna och duktiga flickan i skolan och skulle aldrig få för mig att störa på lektionerna eller höras mycket på rasterna. Jag är inte alls impulsiv i mina handlingar utan tänker alltid efter en eller två gånger innan jag gör något. Jag tycker inte det är tråkigt med ett välordnat och förutsägsbart liv utan jag vill ha hela livet planerat och veta exakt vad som kommer hända. Jag vill inte flytta till en helt ny stad och inte alls veta något om den. 

Det med att introverta ofta gör bättre ifrån sig i skolan än extroverta stämmer väldigt bra in på mig. Jag har alltid varit otroligt duktig i skolan och ansvarsfull, jag har alltid gjort mina läxor och pluggat inför alla prov. Jag är högpresterande och avhopp finns inte med på kartan. Studierna tär på mitt psyke galet mycket men ändå hoppar jag inte av. Meningen som handlar om "lättpåverkan" sitter också som en smäck. Jag är nog så långt ifrån lättpåverkad man kan bli och jag vet verkligen vad jag vill - ingen kan rubba det. Jag säger klart och tydligt nej till saker jag inte vill och drar mig inte för att ta avstånd. Grupptryck har aldrig varit en svårighet. Vill jag göra något gör jag dte, vill jag inte så avstår jag. Varför ska någon påverka och hetsa mig till något jag inte vill? No no! Jag föredrar absolut en mer intellektuell humor, den fräcka varianten tycker jag många gånger är osmaklig.

Klicka HÄR för att göra ett test som visar på om du är introvert eller extrovert. Det kanske finns någon av mina läsare som känner som jag gjort, att man är lite annorlunda men ändå är nöjd med situationen. Jag är en stolt introvert person som är nöjd med min personlighetstyp!

Gör gärna testet och lämna en kommentar med resultat eller lite tankar. Hade varit så kul att läsa :)

Två andra typiska tecken som stämmer in på mig är:

1. Hur ser jag på förändringar? Jag är en vanemänniska och ogillar förändringar starkt. Får verkligen typ panik av för stora förändringar. Det är typiskt introvert.

2. Jag behöver betänketid innna jag fattar ett beslut, måste väga för-och nackdelar mot varandra.

3. På arbetet gillar jag när det är tyst och lugnt runt omkring mig och jobbar bäst när alla andra gått hem för dagen och jag sitter helt själv i arbetsrummet, det är då jag får mest gjort. 

 



Kommentarer

Jag är också introvert och det har jag inget problem med. Har skrivit om det här: http://www.junitjejen.se/2014/05/kanner-igen-mig.html

Svar: Läste ditt inlägg. Spännande att vi upplever många saker på samma sätt :)
Carro

Jätte bra inlägg, vi hade detta uppe på en föreläsning via jobbet, det är nog den bästa jag varit på! :)

Svar: Vad intressant! Hade velat lyssna på den föreläsningen :)
Carro

Vad intressant och det där testet måste jag göra :-D Kramis

Svar: Gör det! :D
Carro

Jag har nyligen förstått vad jag är för en slags person,och det var så himla skönt att få ett begrepp på det. Jag har länge känt mig ensam och undrat vad det är för fel,trott att jag haft nån psykisk sjukdom. Men nu vet jag att jag är en HSP ( Highly Sensitive Person).
På svenska kallar man det för högkänslig person. Det är alltså en personlighetstyp och runt 15-20 procent "lider" av det. Det är medfött. Jag hade aldrig hört talas om det innan,men nu har jag läst på och precis allt passar in på mig.
Så himla skönt att äntligen förstå hur man själv är funtad liksom.
Det som är lite jobbigt att vara en så högkänslig person som jag är,är att inte alla förstår. Många kallar mig blyg,feg,rädd,tråkig och att jag grubblar för mkt. Men nu kan jag ialla fall berätta för folk varför jag är som jag är.

Svar: Intressant att läsa! Ja det är skönt att få en benämning på det man känner. Jag läste om högkänslighet nyss, vissa saker är ju likt introverta personer men kände mig ändå inte helt hemma i högkänsligheten utan i de introverta dragen istället. Jag förstår vad du menar. Vi är bra som vi är!:)
Carro

Jag tror att jag är introvert, för jag är verkligen inte extrovert. Men ibland känns det som att jag ligger lite där i mellan för på vissa punkter är jag extrovert och andra introvert. <3

Svar: Ja så kan det vara ibland! Att man har vissa extroverta drag trots att man är introvert. kram
Carro

Låter som om jag är introvert också :)

Svar: då är jag inte ensam :)
Carro

Vääldigt intressant och bra inlägg!

Svar: Tack, kul att du gillade det!
Carro

Jag är extrovert i sociala funktioner, men jag tycker det är jobbigt att gå ut och äta ute och göra något på en plats jag inte känner mig trygg på. Men en extrovert med torgskräck, lite så!

Svar: Intressant!
Carro

» Karin

Även fast jag inte känner igen mig i exakt allt som det innebär att vara introvert är merparten sant. På testet fick jag svaret att jag är introvert men det är inget som förvånar mig.

Svar: Tycker testet var rätt intressant faktiskt !:)
Carro

Det är verkligen något så skönt över att få begrepp på och förstå sig själv bättre som person. Jag har själv väldigt många introverta drag och trivs väldigt bra med egentid osv. Däremot har jag även en extrovert del som jag kan plocka fram om jag känner att t.ex. jobbet kräver det ibland. Hur som helst väldigt skönt när man förstår sig själv och de egna behoven bättre!☺

Svar: Håller med! På jobbet (jobbar som lärare) är jag bland folk hela dagarna och det tycker jag om! I arbetsrummet jobbar jag dock bäst själv när ingen annan lärare är där. Hemma är det tyst och lugnt :)
Carro

Jag är introvent och högkänslig.

Svar: skönt att höra att jag inte är ensam!
Carro

Kan man vara båda?

Svar: ja man kan vara en blandning! :)
Carro

» JoJo

åh jag skulle nog säga att jag är en blandning av dom båda. haha xD fast är kanske lite mer extrovert.

Svar: en blandning är ju bra ;) tror de flesta har några drag av motsatsen!
Carro


Kom ihåg






Trackback