slide show

En resa för livet

Är det fler än jag som kollar på En resa för livet? Det är verkligen ett av mina favoritprogram. Varför kanske ni undrar? Jo för att man får sådant perspektiv på livet. 
 
Perspektiv på hur andra människor verkligen har det i andra delar av världen. Alla har det inte lika bra som vi här i Sverige och det är lätt att glömma bort. De grundläggande behoven är tak över huvudet, mat i magen, en säng att sova i och kärlek, mer än så behöver man egentligen inte. Det är dessa fyra saker som alla människor ska få uppleva varje dag, så ser det inte ut i dagens värld.
 
Det är så lätt att glömma bort, man får inte den senaste mobilen, man klagar över läxor som behöver göras och över den där semestern som man aldrig har råd att öka på. Men vet ni vad? Andra barn har inte ens en boll att leka med. Det gör så ont inom mig när jag ser hur människor bor på soptippen, att de inte ens har skor att ta på sig. Att mamman inte kan förse sina barn med föda, att barnen gråter av hunger. Att det är så smutsigt och dålig luft att människor dör. Det som gjorde mest ont? Att glädjen har försvunnit hos barnen. Det är varje barns rättighet att vara glad, att känna sig älskad och att ha leksaker att leka med. Hos dessa barn är hela glädjen försvunnen, de känner bara sorg och elände. Så ska det verkligen inte behöva vara. Barn ska få vara barn, må bra och känna glädje. 
 
Dessa barn hade gjort allt för att få gå i skolan och hur ser det ut i Sverige? Otacksamma barn där respekten är som bortblåst. Dessa hade behövts skickas till Afrika i 1 vecka och uppleva det tuffa livet där - då hade de fått lite perspektiv på livet.
 
Låt oss komma ihåg, både du och jag; nästa gång vi klagar på att bussen är sen, på att vi måste plugga inför prov eller på att vi inte fick den där julklappen vi så gärna ville ha; låt oss då tänka på att vi har tak över huvudet, en varm säng att krypa ner i varje kväll, en familj som älskar oss och mat som mättar våra magar. För det, det är nämligen något som inte alla har och det är lätt att glömma bort.
 
Världen är orättvis och resurserna är felaktigt fördelade. Ingen ska behöva bo på en soptipp och sova på gatan, ingen.
Nu ska jag ta och göra min läxa - utan att klaga. Borsta tänderna under rinnande vatten och krypa ner under mitt varma täcke och njuta av en natts sömn - i trygghet. Det är lycka.



Kommentarer

ja det är rörande :*(


Kom ihåg






Trackback