Ehehe okej
Alla dessa observationer kring serotonin tyder på rubbningar i det serotonerga systemet vid migrän. Denna hypotes stöds också av en studie som visar att under ett migränanfall aktiveras serotonerga och noradrenerga områden i hjärnstammen [39]. Vidare stöds hypotesen av att triptaner, specifika serotoninantagonister, tillhör dagens effektivaste läkemedel mot migrän. Alla triptaner ger vasokonstriktion av stora cerebrala och durala konduktanskärl. Triptanerna har också direkta neuronala effekter, som förmedlas via bindning till 5-HT1D-receptorer i trigeminusnervens ändar [40]. En sådan bindning hämmar frisättningen av neuropeptider från trigeminusnerven, särskilt av CGRP (kalcitoningenrelaterad peptid), som är den mest potenta vasodilatatorn i det cerebrala kretsloppet. Förutom reducerad dilatation blir nettoeffekten av denna bindning en reducerad impulstrafik i smärtledande trigeminusfibrer [41]. År 1990 påvisade man för första gången en höjning av CGRP-nivån i blodet under ett migränanfall [18]. En initial aktivering av meningeala nociceptorer antas frigöra CGRP (och substans P) från trigeminocervikala nervändar, vilket inducerar vasodilatation och neurogen inflammation [27]. 14 år senare utfördes den första kliniska studien av en CGRP-antagonist [21].
What, fattar nada av den här artikeln haha. Var inte så lätt att sammanfatta migrän på ett begripligt sätt nej. Lördagsunderhållning wiho..
What, fattar nada av den här artikeln haha. Var inte så lätt att sammanfatta migrän på ett begripligt sätt nej. Lördagsunderhållning wiho..
Kommentarer
Trackback