slide show

Apple Watch & diabetes

I fredags beställde jag en Apple Watch, series 3. Egentligen hade jag helst velat ha series 5 men den är sjukt dyr och jag kände att det inte är värt det, då jag specifikt ska ha klockan till en sak. 
Det blev den här, med vitt band. Den kostar 2490 kr. 
 
Är det någon av er som har en Apple Watch? Är ni nöjda? Vad använder ni den främst till? Jag tycker egentligen inte klockorna är speciellt snygga, det är ingen klocka jag hade valt att köpa frivilligt för att gå runt med den. Anledningen till att jag beställde en Apple Watch är att man kan se blodsockret på den hela tiden vilket verkligen är så sjukt bra. 
 
Ni vet ju att jag bytte blodsockersystem i början av februari. 
De första 12 åren var jag tvungen att sticka mig i fingret mellan 5-10 gånger om dagen för att kolla blodsockret. Det var ett rent helvete, jag hade ingen känsel i mina fingertoppar och kände bara att jag vill ge upp allt som har med diabetesen och göra och strunta i hur mycket jag har i blodsocker. Inte hållbart såklart, för det kan sluta med döden. För ett par år sedan bytte jag ut stick i fingret mot den här vita pluppen, Freestyle Libre. Istället för att sticka mig i fingret satt denna på armen eller rumpan i 14 dagar och jag skannade med avläsaren på denna vita pluppen för att se hur mycket jag hade i blodsocker. Jag gick från att sticka mig i fingret två gånger om dagen (orkade inte mer till slut) till att kolla blodsockret cirka 30 gånger om dagen. Ni kan ju tänka er vilken skillnad det gjorde för min diabeteshälsa. Den här pluppen var min bästa vän under ett par år. I december förra året började nätterna bli riktigt jobbiga, jag hade väldigt svårt att sova för jag var hela tiden orolig att mitt blodsocker skulle sjunka och att jag inte skulle vakna. En dag kände jag bara att nej, jag vill byta ut denna mot Dexcom. 
Sagt och gjort. Jag pratade med min diabetssköterska och jag fick bara någon vecka senare Dexcom G6 systemet. Skillnaden mellan Dexcom och Libre som jag hade tidigare är att denna har larm. Jag sätter alltså Dexcom antingen på magen eller på rumpan, den sitter där i 10 dagar med en nål in i huden. Dexcom larmar när jag har högt eller långt blodsocker och däremellan är den tyst. Larm är verkligen sjukt bra och jag har undvikit många både höga och låga värden tack vare Dexcom.
 
Däremot ger den mig psykoutbrott ganska ofta, det tar extremt mycket på psyket att den vissa dagar larmar 24/7. Jag håller på att bli galen ibland och vill slänga ut den genom fönstret eller stampa sönder den. Vissa nätter är ett rent helvete, jag vaknar upp mot 12 gånger för att blodsockret ligger kaos och den larmar och larmar... I de stunderna hatar jag min Dexcom men annars tycker jag den är riktigt bra. Jag kan sitta på soffan och ha avläsaren liggande bredvid mig, den larmar och det kommer direkt upp på skärmen hur mycket jag har i blodsocker och en pil upp eller ner. Jag tar då direkt upp pumpen och antingen minskar eller höjer insulindosen. Det som är guld med denna, förutom larmen, är att jag slipper skanna själv som med Libre utan värdena kommer direkt upp på skärmen. De stunderna min Dexcom är tyst blir jag fundersam haha, ligger värdet verkligen bra? Bäst att dubbekolla. Denna ständiga koll håller på att driva mig till vansinne ganska ofta men samtidigt vet jag att detta är det enda sättet för mig att hålla så bra koll som möjligt på min diabetes. 

Jag är livrädd för följdsjukdomar, främst för att ögonen ska förstöras så jag kämpar galet mycket för att försöka hålla blodsockret bra. Sedan har jag två perioder i månaden, när mensen kommer och cirka 1,5 vecka framåt ligger blodsockret största delen av dagen stabilt, det sjunker snarare och jag får minska insulinmängden. Sedan kommer den där 1,5 veckan som är ett rent helevete. Jag lihgger högt i princip dygnet runt och det spelar knappt någon roll hur mycket insulin jag tar, jag har högt blodsocker ändå, 
 
Hur som helst, på mobilen kan jag som sagt också se blodsockervärdet men jag måste låsa upp mobilen med Face ID och sedan öppna appen för att se värdet. Drömmen hade varit att kurvan hela tiden låg på hemskärmen så att man kan följa blodsockret utan att gå in i själva appen, men de funktionerna finns inte. 
 
Nu kommer vi då in på anledningen till att jag valde att köpa en Apple Watch - blodsockret. Det går nämligen att koppla klockan till mobilen för att se värdena direkt på klockan, hela tiden, utan att behöva öppna någon app eller liknande. Detta är sjukt bra!! Jag ser så fram emot att prova det här. Jag tänker mig att jag ska använda den på jobbet, då jag ofta inte har tid att kolla blodsockret så ofta. Även när jag t.ex. är ute, shoppar, äter eller liknande. 
 
 Förutom Dexcom, som jag i nuläget har på rumpan, så måste jag även ha min pump på mig. Varje dag, dygnet runt. Efter att ha tagit 7 sprutor om dagen under 12 års tid kom jag till en punkt där jag fick panik av varje spruta. Det blev någon slags blockad i min hjärna som gjorde att jag började gråta varje gång nålen rörda vid huden, jag kände bara att JAG FIXAR INTE ATT TA EN ENDA SPRUTA TILL. Min diabetesläkare på barnmottagningen hade under de senaste 6 åren försökt övetala mig att byta till pump men jag totalvägrade. Jag ville absolut inte ha en pump med slang, som jag hela tiden har på magen och att slangen hela tiden hänger. För ett par år sedan kom den första slanglösa pumpen ut på marknaden och efter mina panikattacker med sprutorna kände jag att jag måste byta till pump och det NU. 
(null)
Sagt och gjort, år 2016 bytte jag ut mina sprutor mot Omnipod pumpen och sedan 2016 har det alltså varit jag och pumpen. Varje minut på dygnet sitter den på min kropp och hjälper mig att överleva. En gång tappade jag pumpen när jag badade och var alltså en stund utan. Den friheten, herregud... Jag kände mig fri första gången på 4 år, jag hade plötsligt ingenting som satt på min kropp. Friheten varade i ungefär 20 min innan blodsockret blev fruktansvärt högt och jag snabbt fick sätta på en ny pump. Tackar för de 20 minuterna i alla fall! Nej men det tär på psyket att hela tiden bli påmind om sin sjukdom och att hela tiden ha något som sitter på kroppen. Det gör mig ledsen ibland. Däremot är det helt underbart att slippa sprutorna. Pumpen sitter i 3 dagar, också med en nål in i magen, och sedan behöver man byta den. Jag önskar att det kommer en slanglös pump som doserar insulin av sig själv i framtiden, det hade varit helt underbart... I nuläget måste jag dosera själv, försöka matcha insulin till allt jag äter vilket är supersvårt, det blir nästan aldrig rätt. Jag får insulin dygnet runt, basinsulin men sedan måste jag själv trycka in mer insulin varje gång jag ska äta och mååånga gånger per dygn för att försöka få en jämn kurva. 
I nuläget ser mina värden ut såhär, jag är verkligen nöjd! Har dock kämpat som en djuuur de senaste veckorna. 82% fina värden, det är bra. Nu ska jag kämpa vidare, hade verkligen velat ha i alla fall 90%, vi får se om jag lyckas någongång. 82%, som jag har nu, är det finaste sedan i februari. 
Kommentarer

Åhh en Apple Watch skulle jag vilja ha!! Men kan tänka mig att den andra är otroligt dyr :o så bra att den kan fungera på så sätt för dig, hade ingen aning om det faktiskt! Men låter kanon❤️ Kram

Svar: Är faktiskt väldigt nöjd med den :D <3
Carro

Hoppas verkligen det blir bra med klockan, låter riktigt smidigt att du kan se nivån hela tiden <3

Svar: Gillar den starkt! <3
Carro

Det är så svårt att föreställa sig vad du genomgår. I en kompis 40-årsprocent önskade hon att man skickade pengar till diabetesforskning så det gjorde vi. Min kusin har också rätt svårt med det och Eriks bästa vän. Jag tycker att det är fint att du tar kontroll över något som inte går att kontrollera, som inte går att styra. Du är MODIG och cool!

Nu ska jag fan också köpa en apple watch.. inte för diabetes utan för att jag har fyllt 30 år i november och inte kunnat fira överhuvudtaget eftersom 30-årsresan till Cervinia ställdes in i hor-corona.

Varsågod för en hel roman här XD

Svar: Haha! Tack för din underbara kommentar!! <3 Idag har blodsockret verkligen varit skit, kaaaaos :( nya tag imorgon! Apple Watchen är jäkligt cool faktiskt, tycker du ska slå till :D
Carro

vad bra att man kan se det :)

Svar: Ja, himla smidigt!!
Carro

Så himla bra klocka!!

Svar: Ja, blev verkligen positivt överraskad av den :D
Carro

Va smidigt att alltid kunna ha koll på sockret :) men visst de är ju dyra och inte speciellt snygga som du säger :) bra att du unnande dig tycker jag! <3

Svar: Är faktiskt nöjd med den, så nu sitter den på handleden hela tiden hehe :D
Carro

Köpte precis en förra veckan! Jag använder den när jag tränar och på jobbet när jag behöver ta tid osv. Men har inte hunnit lära mig alla finesser på den än. :)

Svar: Åh så kul! Vilken serie köpte du? Jag måste lära mig lite finesser nu hehe :D
Carro

Så bra jobbat av dig verkligen. Kan inte ens tänka mig hur jobbigt det måste vara att kämpa med diabetes.

Svar: Det är verkligen som ett till heltidsjobb, som inte går att säga sig upp från...:P
Carro

» Annie

Hoppas du haft en bra söndag!
Massa kramar

» enna

Hoppas du hittar en klocka som passar dig! Jag använder ingen sådan klocka :)

Svar: Är faktiskt nöjd med Apple watchen :)
Carro

» petra

Jag har denna klocka i rosa, använder den mest för att se hur mkt jag går och rör på mig och den påminner när jag ska stå upp osv... Helt otroligt vad tekniken går framåt och jag förstår dig som har diabetes vilja ha koll på allt livsviktigt,KRAM

Svar: Verkligen bra :D jag vill lära mig fler funktioner på klockan :D får bli helgens mission! Använder du den till ngn mer än motion?
Carro

» Carro

Så tuff sjukdom men skönt att hjälpmedlen blir bättre! 😍

Svar: Ja, det är en otroligt stor skillnad på hjälpmedel idag och när jag fick diabetes 2004, fantastiskt att forskningen går så mycket framåt!!
Carro

» Ida

Åh kan inte tänka mig hur det är med diabetes men de låter jobbigt med alla dessa värden och byta olika metoder för att hitta ett som verkligen passar en. Perfekt att köpa Apple Watch då som kan hjälpa dig!! Hört många historier om Apple Watch och hur de hjälpt och till och med räddat folks liv, verkligen en bra produkt!! :D

Svar: Ja, det är verkligen ett heltidsjobb... Än så länge är jag nöjd med klockan :D trots att den tappar värdet ganska ofta.
Carro

» Lisa

Vilken smart klocka! Hade aldrig hört talas om den förut. Jag tycker faktiskt den var ganska snygg också, lite futuristisk :)

Kram

Svar: Jag älskar den faktiskt :D nu sitter den på min handled hela dagarna haha!
Carro

Jag håller tummarna och hoppas att denna ska hjälpa dig ännu mer att hålla koll på din diabetes! Kram

Svar: Hoppas jag med!! Idag har blodsockret varit en ren katastrof :( nya tag imorgon!!
Carro


Kom ihåg


Trackback