slide show

New Yorks baksidor

Många pratar väldigt gott om New York och framställer NY som en drömstad. New York är superhäftigt och ett ställe jag tycker att alla borde besöka någongång i sitt liv för det är verkligen ett minne för livet. Dock pratas det inte om New Yorks baksidor speciellt ofta. Allt är inte glamouröst och fantastiskt. 
 
New Yorks gator är smutsiga. New York är verkligen inte en ren stad, gator och trottoarer är smutsiga och det är överlag ganska skräpigt. Det är en stor skillnad från Singapore t.ex. 
 
Det står stora svarta sopsäckar utanför alla restauranger. Detta är en sak jag tyckte var hemsk! I New York sätter alla restauranger ut sina stora sopsäckar precis utanför restaurangen och sedan kommer sopbilen och hämtar upp dessa. Det innebär att när man gick runt på gatorna behövde man gå förbi långa rader av stinkande sopor. Jätteofräscht, jag hade väldigt svårt för detta. 
Många är missbrukare. Under min vecka i New York blev det väldigt tydligt att det tyvärr finns väldigt många missbrukare i New York. Jag stötte på flera personer som var höga och troligtvis hade tagit massvis med droger. En kille gick rundor och skrek FUCK YOU!!! till alla på stan runt omkring honom. På kvällarna gick det runt många skumma typer som garanterat går på droger. 
 
Fattigdomen är väldigt framträdande. Hemlösa personer är tyvärr en vanligt förekommande syn i New York. Jag har varit i en hel del storstäder men aldrig sett så många hemlösa personer som i NY. Både män och kvinnor, unga som gamla. Det satt hemlösa i gathörnen och det låg även hemlösa utanför butiker. Utanför en affär vid Union Square låg en kvinna på marken, det var en fruktansvärd syn. Hon låg där helt orörlig och jag undrade om hon var död eller levande. Utsattheten är enorm, jag bara såg framför mig hur någon går fram och sparkar på henne - det händer ju och det är fruktansvärt. Läste för några dagar sedan att flera hemlösa personer i New York blev mördade på Manhattan, tydligen av en annan hemlös man. Det gör ont i hjärtat. Jag kan inte låta bli att undra över var det gick fel, hur har dessa människors barndom och tidigare liv sett ut? Vad har lett fram till att de sover på gatan och inte har något hem? 
Många skumma typer. Framför allt på kvällarna gick det runt många skumma typer på gatorna. Ni vet personer som man tar en omväg ifrån, bara för att inte gå förbi. Jag kände obehag en hel del gånger. Inte rädsla men obehag. 
 
New York är extremt crowded. Jag vet inte om vi var där vid fel tidpunkt men GUUUUD vad folk! Jag vet att det är turister i New York året om man detta var crazy. Ofta var det svårt att ta sig fram på gatorna för att det bara vällde fram människor åt alla olika håll och kanter. Paniken. 
New York är den dyraste staden jag någonsin besökt. Alltså hallå?! Jag är fortfarande i chock över hur dyrt det är i New York. Jag var beredd på att det skulle vara lite dyrare än i Sverige men priserna i New York gjorde mig gråtfärdig. Dollarna står tyvärr hur dåligt som helst just nu. Priserna på alla restauranger och caféer var galna. En liten bit cheescake kostar 140 kr, say what? En vanlig middag för mig och mamma gick på minst 800-1000 kr varje kväll, och då var det ingenting speciellt! Bara vatten, en juice, två huvudrätter och ibland någon liten efterrätt. Taxes och dricks gör att det blir extremt mycket dyrare än i Sverige. I USA måste man ju ge dricks, och det ligger på mellan 15-25%, är notan då redan dyr i sig så blir det mycket pengar i dricks...
 
Det är svårt att hitta bra matställen. Detta blev jag så förvånad över. Jag såg framför mig det ena amerikanska pannkaksstället efter det andra men alltså nej? Jag hittade inte ett enda ställe som serverade amerikanska pannkakor eller våfflor. Man kan ju tänka sig att det finns hundratals caféer i New York men det enda man i princip kan hitta är Starbucks vilket jag avskyr. Vi gick och gick och gick men hittade inget mysigt café men goda desserter. Likadant med matställen, pizzerior och diners fanns det sjukt många av, men jag gillar inte diners. Ni vet ett sådant hak med kalla, hårda träbänkar där man äter snabbt och drar därifrån. Var jättesvårt att hitta bra restauranger tycker jag. 
Lite overrated shopping. Jag trodde att shoppingen skulle vara grymmare än grymmast i New York men jag blev inte jätteimponerad. Det var svårt att hitta kläder i budgetaffärerna, mest bara konstiga plagg där. Det fanns ju en hel del märkeskläder men även väldigt mycket skit i outletsen som säljer märkeskläder billigt, man behövde liksom leta igenom 500 plagg för att kanske hitta ett och innan jag gjorde det var jag redan helt slut haha! Köpte en del snyggt i NY men trodde absolut att jag skulle shoppa mer. 
 
Ni som varit i New York, vad tycker ni? Är allt sådär perfekt eller ser ni också baksidor? Kommentarer

Blir verkligen så ledsen över att höra hur vissa människor lever och ar det! Missbruk är ju så himla hemskt men ett så viktigt ämne att ta upp egentligen <3 Men WOW vad jag älskar NY ändå även om jag inte varit där!! KRAM <3

Svar: Ja, det är tungt och väldigt sorgligt men som sagt, viktigt att lyfta fram. Kram fina <3
Carro

Så himla fina bilder!!

Svar: Taack<3
Carro

Har inte varit i New York men min moster bodde på long island ett tag och där målade man bara framsidan på huset... säger en del, fronten ska vara fin...

Svar: Sjukt ju...!
Carro

» Lisa

Visste att det var illa men inte så illa . New York som är ett populärt turistmål. Tycker jag det är konstigt att regeringen inte gör något åt det.

Svar: Eller hur! Blev lite chockad faktiskt, trots att jag var beredd på att det skulle vara långt ifrån perfekt.
Carro

Det är bra att lyfta fram baksidor av resmål som du gör här. Oftast så glamouriseras nog ställen mycket. Speciellt New York som alltid framställs som rena drömmen i media.

Svar: Ja men det är ju verkligen så! NY är långt ifrån perfekt, viktigt att lyfta fram de sidorna också.
Carro

Åh så fina bilder!!

Svar: Tack fina!
Carro

» Frida

Usch, det där med soppsäckarna gör de på Malta med. Resulterar i råttor som klättrar i dessa samt kackerlackor. Såg även mycket sånt i Bangkok.

Jag tycker NY är en riktigt häftig stad men jag håller med om mycket du skriver. Tycker även precis som du med restaurangerna. Mycket turistfällor också med höga priser på mat som är sådär. Man måste lixom veta vart man ska gå och äta för att få bra mat. Jag hälsade som tur var på en vän som bodde där första gången jag åkte dit så hon visste ju en hel del.

Svar: Riktigt vidrigt med sopsäckarna faktiskt. Ja men det är ju precis så! Vilken tur att din kompis kunde vägleda var ni skulle gå, som turist är det ju svårt att veta och ofta hamnar man i turistfällorna.
Carro

Vilket bra inlägg du delar med dig av! Jag hade en mer glamorös bild av Los Angeles som vi nyligen är hemkomna från. I den staden finns det också mycket missbruk och hemlöshet. Det samma gäller San Francisco. Att USA är dyrt var dock inte lika påtagligt under vår resa, där tänker jag att New York är en dyrare stad än på västkusten.

Svar: Tack för dina fina ord om min brudklänning. <3

Kram

Svar: USA framställs överhuvud taget så mycket mer glam än vad det faktiskt är. När jag var på fotoresa i USA såg jag otroligt många hemlösa och drogmissbruket blev så påtagligt. Så spännande att följa din resa via bloggen!
Carro


Kom ihåg


Trackback