Sociala medier ger mig ångest

Många gånger funderar jag på det där med sociala medier och ångest. Jag är ganska övertygad om att livet var så mycket bättre innan alla dessa sociala medier uppstod. Jag använder själv sociala medier varje dag och hade tyckt det vore superjobbigt om Instagram och Snapchat plötsligt försvann, där håller jag nämligen kontakten med de flesta jag känner. Dock tycker jag att sociala medier har börjat ge mig alldeles för mycket ångest på senaste, inte mina vänner på sociala medier utan alla bloggare och influencers. 
 
Där där med att ständigt visa upp sitt perfekta liv på Instagram gör mig illamående. Varför är det egentligen så viktigt? Det kan jag komma på mig själv med, framför allt när jag är utomlands. Att jag nu måste ta den där perfekta Instagrambilden. Det känns som om det är viktigare än att faktiskt ta och njuta av stunden. Jag måste verkligen bli bättre på det. 
 
Jag har precis avföljt en massa kändisar och influencers på Instagram och jag kommer att fortsätta göra det så fort det kommer upp bilder i flödet som ger mig ångest. De är snyggare än mig, har så mycket mer pengar än vad jag har, har ett mycket roligare liv och framför allt; resor så sjukt mycket mer än mig. Allt det här ger mig grov ångest. Där där perfekta livet vart man än scrollar medan jag sitter hemma med galen migrän och ett blodsocker jag inte får ner till normala värden.
 
Jag älskar att resa, det är verkligen mitt liv. På sportlovet var vi i Sverige hela veckan och det kommer vi att vara under hela påsklovet också, på riktigt - jag vill bara sätta mig ner och gråta. Ett helt påsklov hemma i Hässleholm? Jag orkar inte, jag vill inte. Jag vill resa! Strunt samma var, bara jag kommer bort härifrån. Jag får abstinens, jag känner mig så lycklig när jag får åka iväg. Jag älskar mitt jobb men jag stressar och jobbar alldeles för mycket, att då ha möjligehten att resa iväg under lov gör att jag får energi och orkar fortsätta. Att inte kunna resa iväg gör istället att jag tappar all min energi och lust. Tanken var att vi skulle åka till Barcelona men det blir inte av. Allt är så jävla dyrt och jag har verkligen dåligt med pengar just nu. Sommarens alla resor, framför allt USA som blev så mycket dyrare än tänkt, att jag fick sjukt mycket mindre i lön i somras för att jag hade inte varit anställd under ett år, körkortet, bilköpet och resan till Singapore. Allt det här har gjort att jag har kommit sjukt back med pengar och vi kan inte resa iväg. 
 
Jag har pluggat under 4,5 år på universitetet och sliter sönder på jobbet för en lön som är pinsamt dålig. Det man tjänar som lärare är ett skämt, jag förstår att det är så många som väljer en annan karriär, lönen är sjukt viktig för människor. Och så kommer alla influencers - många av dem har inte en enda dags högre utbildning och så tjänar de äckligt mycket pengar. Är utbildning inte viktigt? Att ta 250 000 för ett samarbete som tar en halv dag för "det är så slitsamt" är för mig bara helt sjukt. Seriöst, hur slitsamt är det? Att lägga upp bilder på Instagram eller ladda upp en video på Youtube och dra in 150 000 kr, det är vad en del tjänar under ett år. Jag tycker bara samhället är så sjukt, det är som vilket jobb som helst? Oavsett om du är skådespelare, fotbollsproffs, lärare, sjuksköterska eller bloggare - är det fortfarande inte jobb? Jag förstår helt att företag vill synas med dessa influencers för att de drar in pengar men hela situationen är bara så sjuk. När jag ser dessa personer i Dubai, Maldiverna, Aruba.. Mina drömresor som jag nog bara kan drömma om och så får de många resor sponsrade?! Inte nog med att de tjänar äckligt mycket pengar så får de resor för hundratusentals kronor gratis! Jag tycker inte det är okej. Det är så stora klyftor i samhället. 
 
Vad är eran åsikt om det här? Tycker ni att det är rättvist? Kommentarer

Jag kan delvis hålla med dig om att det är orättvist att så enkelt få så stora summor pengar. Men å andra sidan så är det säkert mer jobb bakom det hela än vad vi "vanliga" vet om. Jag skulle INTE vilja vara influencer. Att alltid vara tvungen att vara perfekt i utseende och annat,att hela tiden behöva uppdatera om sitt liv på sociala medier. Jag tror faktiskt att även det kan bli otroligt stressande. Jag har en viss respekt för alla influencers,för jag skulle inte palla med det. Det är nog väldigt mycket ansvar. Jag känner till en del bloggare som hamnat i trubbel på grund av att de glömt nämna att ett inlägg är ett samarbete med ett företag tex. Ekonomiska trubbel. Det är nog som sagt en massa mer jobb än vad man tror.
Att man sen inte behöver en lång och imponerande utbildning för att vara influencer kan man ju tycka vad man vill om....vet faktiskt inte vad jag ska tycka där. Jag vet inte om jag tycker att en lång och svår utbildning ska vara lika med att få en hög lön. Kanske i vissa fall.

Så jag både håller med dig och inte håller med dig. Jag unnar alla influencers att så "lätt" kunna casha in stålar. Trots allt så väljer man ju själv vad man ska jobba med,vill man ha mycket pengar snabbt,ja då får man väl skaffa ett jobb som erbjuder det. Sen kan jag väl tycka att det är lite väl mycket pengar de får! Eller ganska myckert för mycket pengar.
Jag tycker att lärare,poliser och de som jobbar inom vård/hemstjänst ska ha ganska mycket högre lön än vad de har idag. De som har hand om våra barns utbildning/framtid,de som tar hand om våra sjuka och äldre och de som räddar liv ska ha en lön som reflekterar det. Respekterar dig jättemycket för att du valde läraryrket,det hade jag själv inte klarat av! Hoppas att lönen förändras till det bättre i framtiden!

Svar: Spännande att läsa kring dina tankar! Jag håller dock inte riktigt med om att det är helt enkelt att skaffa ett jobb som erbjuder mycket pengar om man vill det. Så galet mycket i dagens samhälle handlar om utseende. De allra flesta som lyckas inom sociala medier är smala, snygga och har ett utseende på topp. Hur många lyckas med sin blogg eller instagram om man inte har det perfekta utseendet. Tycker det blir väldigt skevt.
Carro


Kom ihåg


Trackback