slide show

En resa för livet

Var det någon som såg En resa för livet på tv ikväll? Jag kollar på det varje år och blir alltid lika påmind om hur fruktansvärt orättvist livet är för många i andra delar av världen. Det dumma är att man kommer ihåg det för stunden men glömmer så fort. Just nu känner jag bara att jag har verkligen allt jag behöver, jag behöver inte mer. Ny iPhone, ny dator, nya kläder. Dessa barn får aldrig ens ha på sig ett rent klädesplagg. 
 
De frågade en flicka vad hon önskar sig mest och då svarar hon "en bok", hjärtat brister. De är så tacksamma för varje minut de får spendera i skolan. För att de får lära sig engelska, läsa och skriva. Dagens ungdomar i den svenska skolan? Många är fruktansvärt curlade och otacksamma. Att få gå i skolan är en rättighet, inte skyldighet. Utbildning är makt. Synd att det inte är fler som förstår detta. 
 
Det finaste av allt är hoppet. Barnen har det så svårt, vissa börjar arbeta när de är 5(!!), Jack är snart 5.. Inget barn i hela världen ska behöva arbeta. När man är 5 år ska det största bekymret vara om man vill spela fotboll eller leka gurragömma, ungefär så.. Inte behöva oro sig över om familjen får ihop tillräckligt till mat. Inte behöva få hälsoproblem till följd av barnarbete. Inte behöva oro sig som tjej över att man kommer bli offer för trafficking och behöva sälja sin kropp. Jag säger bara nej nej nej! 
 
På riktigt, vi borde inte klaga (nu tänker jag inte på sjukdomar för det får man klaga över såklart) men jag tänker mer på vardagliga saker. Vi har ett varmt hem att komma hem till efter en dags jobb, mat på bordet, en varm säng och tak över huvudet. Saker som de flesta av oss inte ens reflekterar över, vi ser det som självklarheter i vardagen. För andra är våra självklarheter deras största dröm. Så ska det inte få vara. Mitt hjärta brister för dessa barn i Nepal. Jag vill aldrig mer bli upprörd över att jag inte har råd att köpa den där tröjan för dryga tusenlappen som jag vill ha eller att jag vill ha den senaste iPhonemodellen. Jag har kläder så att det räcker och bli över. Jag har tak över huvudet, mat varje dag och en mamma som älskar mig. Mer än så behövs inte.
Kolla nästa tisdag kl 21.00 på tv3 för att få en wake up call du med.



Kommentarer

Kom ihåg






Trackback