Att vara lärare är så chill! ELLER?!

Jag måste bara ta upp en sak som jag stör mig på men som jag fått ett flertal kommentarer om under det senaste, framför allt av personer jag träffar IRL. Nu vill jag inte att någon tar illa upp utan detta är bara allmänt.
 
Jag har pluggat till högstadielärare på universitetet under 4,5 år och det var riktigt tuffa studier. Jag fick fast jobb och är alltså lärare. Den kommentaren alla lärare stör sig på är
 
"Hur lång semester har du?"
"Ja, 6,5-7 veckor"
"6,5-7 veckor?? Det är ju jättelänge. Gud vad chill ni lärare har det!! Själv jobbar man och sliter och har inte mycket semester"
"Jaha, hur lång semester har du då?"
"5 veckor"
 
Alltså åhhhh jag bli galen!! Chill jobb som lärare? Nej nej nej!! Tänk om, tänk rätt. Vad exakt är det som är chill? Kan någon förklara det för mig? Det som ingen verkar förstå är att man jobbar 40 timmar/vecka på andra jobb och som lärare jobbar man 45 timmar/vecka och de här 5 timmarna, det är inget vi kan skriva upp som flextid, extratid eller whatever det heter på er arbetsplats utan det är timmar man måste jobba som lärare om man jobbar heltid. Det är just de här 5 extra timmarna per vecka som vi sedan tar ut under loven, vad är det folk inte förstår? Istället för att få extra utbetalning så får vi ta dessa timmarna som lediga dagar och det är därför vi kan vara lediga längre under sommarlovet.
 
Sen blir jag uppriktigt upprörd när jag behöver diskutera med folk att lärare inte har det chill! Som lärare är man näst intill aldrig ledig. Arbetar du på ett "vanligt" 8-16 jobb så slutar du klockan 16 och är ute från jobbet troligtvis vid 16.05-16.10 och stannar du kvar längre kan du skriva upp det som extra timmar, right? Sen när du kommer hem så är du ledig och börjar inte jobba förrän morgonen därpå. Det är du INTE som lärare. Jag kan sluta klockan 16 en dag men sitta kvar på jobbet till 18.30 utan att få en enda krona extra betalt, för att i perioder har vi så galet mycket rättning att man inte hinner på de timmar man får betalt för så då har vi inget annat val än att jobba gratis för rättningen måste ändå göras, right? Eleverna måste ändå få tillbaka sina prov, arbeten eller vad det nu är. Betyg måste sättas, omdömen skrivas, samtal ringas, prat med upprörda föräldrar, lösa konflikter, komma på nya idéer inför lektioner, göra prov, hitta på en rolig, innehållsrik och varierande undervisning som passar ihop med den aktuella läroplanen, stanna kvar efter lektioner och hjälpa elever vilket gör att jag missar min rast men för min del gör det ingenting att missa en rast, eleverna kommer i första hand. Ja listan kan göras lång. Man konkar hem påsar efter påsar fulla med rättning, högarna bara växer. Jag gråter och skriker om vartannat för det ibland är så mycket att göra. Varför tror ni att så många lärare går in i väggen? För att lönen är så himla bra och jobbet så himla chill? Nej för att arbetsbördan är alldles för stor i kontrast till vad man får ut, kroppen och psyket pallar till slut inte hos vissa personer och de måste bli sjukskrivna. 
 
Exakt hur stor arbetsbörda man har beror såklart på vilken ämneskombination man har, är det teoretiska ämnen eller praktiska? När jag började plugga fick jag höra att jag valt den tyngsta ämneskombinationen som går att välja, vad menar ni tänkte jag då - jag älskar ju so och svenska. När jag började jobba förstod jag precis vad den kommentaren syftade på. Att ha svenska och so i kombination är fruktansvärt tufft, det går inte ens att föreställa sig utåt. Kan vi prata om att det är ämnen som är 100% teoretiska och att det är nationella prov i både svenska och so? Som om inte ett ämne är tillräckligt tungt att rätta, nej jag får två. Det är oerhörda mängder rättning i dessa ämnen. I svenska uppsats efter uppsats. Noveller, brev, sagor, grammatik ja listan kan göras lång. Läsförståelse hit och ordkunskap dit. I so är det galet mycket stoff som måste gås igenom under en galet kort tid vilket medför en sjuk rättning. Innan jag började jobba kunde jag helt ärligt inte förstå människor som gick in i väggen, hur kan man ens göra det tänkte jag? Nu förstår jag. Alla människor har en gräns och man orkar inte hur mycket som helst, är psyket svagt p.g.a. olika orsaker eller annat som händer i livet blir för mycket i samband med jobb så förstår jag att det säger stopp en dag.
 
Jag släpper inte jobbet när jag kommer hem utan fortsätter jobba. Går igenom dagen, vad var bra? Vad var dåligt? Behöver jag ta kontakt med någon förälder, ja just det den där konflikten skedde ju idag så jag måste ringa 3 föräldrar. Jaha nu då, jag måste rätta det här och det här helst till imorgon. Nu är jag helt slut i huvudet men tusan, jag har ju 6 lektioner imorgon och alla måste planeras. Ska vi ta och köra samma med alla klasser? Nej just det, det går ju inte - jag har ju helt olika klasser där olika innehåll ska gås igenom. Dags att börja planera. Vid det här laget är klockan över midnatt och mina ögonlock är tunga som sten. Hann inte ens äta middag i lugn och ro för stressen åt upp mig. Dags att sova för jag måste ju vara alert inför morgondagens lektioner. Ja ungefär så ser lärares dagar ut under vissa perioder.
Nu känns det som om jobbet som lärare är jättenegativt och blää men så är det inte, jag älskar mitt jobb så himla mycket. Jag älskar att göra skillnad, att se den där glödlampan tändas hos mina elever, att se dem utvecklas. Att komma på nya idéer både ensam och i samband med mina kollegors smarta hjärnor. Jag vill finnas där för mina elever, vara den mentorn jag själv skulle vilja ha när jag var tonåring. Vara den där läraren som ingen är rädd för att fråga när de inte förstår, vara en lärare som lär men med kärlek. Jag älskar, älskar mitt jobb men det är oerhört tufft. Så kan vi alla komma överrens om att jag inte vill höra kommentaren "lärare har det så chill" en enda gång till i hela mitt liv?! Snälla. 
Tycker ni fortfarande att lärare har det så chill så rekommenderar jag att gå in på antagning.se och söka till lärarutbildningen, gå den i 4,5 år och börja jobba som lärare så får ni det där chilla jobbet ni pratar om. Efter ett tag kan ni komma tillbaka så kan vi ta en diskussion med 100% säkerhet att ni har ändrat er åsikt.
 
Kände bara för att skriva av mig innan jag blir galen, puss och trevlig kväll ♥Kommentarer

Nej vad tråkigt att du har fått sådana kommentarer och jag förstår att du blir upprörd. Att jobba som lärare är verkligen tufft med allt jobb runt omkring. Jag jobbar inte som lärare men däremot känner andra som gör det. Jättebra att du lyfte det här! <3 Kramis

Svar: Ja verkligen!! Kram på dig <3
Carro

Gjorde du rätt i! Njut av sommarlovet

Känner ganska många lärare så förstår precis vad du menar, men tror det gäller allmänt i Sverige att folk gillar att prata om och ha en uppfattning om saker de tror utan att ha alla fakta. Tycker det är underbart att folk fortfarande utbildar sig till lärare och vill hjälpa till att forma framtiden!:D

Svar: Ja det tror jag också! Älskar mitt yrke, trots att det är rejält tufft :)
Carro


Kom ihåg


Trackback