Att leva med typ 1 diabetes

Jag ber er, lägg ner 20 minuter av ert liv på att kolla på denna kortfilm om hur det är att leva med typ 1 diabetes. Jag såg den precis och tårarna rinner - det trots att jag alltid får sjukaste migränen när jag gråter och jag verkligen gör allt för att inte gråta men det gick inte hejda tårarna. Jag känner igen mig så mycket, det gör ont i hela mig.
 
Okunskapen som finns om diabetes typ 1 gör mig rädd. Hade lärarvikarien gett tjejen en spruta när hon svimmade hade hon kunnat dö. Jag kan dö om jag och personerna i min omgivning inte har stenkoll på hur jag, min kropp och min sjukdom fungerar. Varje dag är en kamp, en kamp mot en sjukdom som aldrig försvinner. Den blir aldrig heller bättre eller lättare. 
 
Personerna i början visar verkligen hur stor okunskapen om diabetes är. Att det är en sjukdom som är lätt att leva med för det finns ju så bra hjälpmedel och att det går över när man är vuxen. NEJ NEJ NEJ. Diabetes är en skitsjukdom och det är 0 som botas! 0!! Det gör ont i hela mig. Jag är så otroligt glad att det kommer att sändas en diabetesgala i november, den första någonsin och jag vet att svenskar brukar vara generösa på att donera pengar. Jag hoppas innerligt att det kommer att komma in mycket pengar till forskning för varje krona behövs! Diabetesforskning får tyvärr inte alls in mycket pengar - utan pengar = forskningen kan inte gå framåt. 
 
Diabetes typ 1 är ett heltidsjobb som jag verkligen skulle vilja säga upp mig från men det går inte. Som tjejen i filmen säger så gjorde hon allt rätt men ändå så blev allt fel. Det är en sjukdom som inte går att styra över för att den lever sitt egna liv. Jag kan äta precis samma saker två dagar i rad men ena dagen ligger blodsockret perfekt medan andra dagen ligger det rakt åt helvete. Så många tårar som har fallit nerför mina kinder under åren. Så många gånger jag skrikit och gråtit av smärta. Så många gånger jag inte orkat mer. Har du själv den enorma turen att inte lida av diabetes kan du väl i alla fall lägga ner några minuter på att kolla på filmen och öka kunskapen, kunskapen om sjukdomen som inte syns men som förstår vårt liv. Dag in och dag ut.Kommentarer
» Lars

Hej Carro
Jag håller med dig. BARNCANCERFONDEN får in massor av miljoner kronor och det är många galor för dem. Givetvis är det bra att BARNCANCERFONDEN får mycket pengar. Men
Många unga och barn har Diabetes typ 1 och jämfört kommer bara en spottstyver av pengar till den forskningen. Bra att det blir en gala och insamling för Diabetesforskningen. Jag lägger månadsbidrag till båda
Cancer och Diabetes

Svar: Tack för din kommentar!Håller med dig helt. Vad underbart att du lägger bidrag till båda, stor eloge :)
Carro

Jaaa! Vad glad jag blir att det äntligen ska sändas en diabetesgala! Det har jag väntat på i många år. All kunskap som kan spridas är guld värd och nu hoppas vi det rasslar in hur mycket pengar som helst till forskningen. Hoppas även att typ hela världen kommer att få se denna informationsfilm. För det finns ingen annan sjukdom som är så missförstådd som diabetes typ 1. ( Är mamma till en 17 åring som fick diabetes typ ett när hon var sju år).

Svar: Jag med!! Kommer bli såå bra med en diabetesgala. Håller verkligen med, all kunskap behövs! Hoppas det går bra för 17 åringen!
Carro

Tack för att du delade denna film.
Min make har denna fruktansvärda sjukdom. Håller fortfarande på att lära mig om den.
Får jag della detta ilägg på min blogg?

Svar: Det är inte lätt det där! Jag lär mig fortfarande nytt, efter 12 år med diabetes.Du får gärna dela inlägget på din blogg:)
Carro

Gick rakt in i hjärtat </3 min kusin har diabetes (fast typ 2 och inte typ 1) så hade lite koll innan på vad det innebär att leva med diabetes, men att det var på den nivån att en behöver räkna exakt antal köttbullar, potatisar och hur mycket mjölk en ska dricka för att räkna ut rätt mängd insulin visste jag inte... Jag hoppas innerligt att forskare kommer komma längre snart och kanske till och med kunna hitta ett botemedel, ingen borde behöva leva på detta vis :/ Skickar massa styrka och kramar till dig som kämpar med att leva med denna sjukdom, FAN VAD BRA DU ÄR<33

Svar: Tack för din kommentar, den värmde <3Jo så är det verkligen :/ fel uträkning och blodsockret blir antingen högt eller lågt, är inne i en sån period nu där det bara blir fel, suck!
Ett botemedel hade varit drömmen :(
Carro

» Ida

Sjukt att det finns sån stor okunskap om diabetes. Och det värsta är ju att okunskapen kan leda till någon annans död :/ Jag hade nog inte heller inte vetat så mycket om diabetes om inte några i min närhet har haft diabetes så länge jag kan minnas.

Svar: Ja det är ju så :/ Hade själv inte alls mycket kunskap innan jag fick diabetes!
Carro

Jag har anhöriga som har diabetes så jag vet hur jobbigt det är

Svar: Ja det är verkligen tufft :( kram!
Carro

Så otroligt viktig film du delar med här i bloggen,mina tårar rinner så himla jobbigt för dig och alla andra. stor kram

Svar: Tack för din kommentar, den värmde <3
Carro

Jag har levt med diabetes typ 1 i 31½ år av mitt 33-åriga liv och jag har tittat döden i vitögat för många gånger. Jag har en svår version, en som inte går att ställa in. Mitt blodsocker hoppar mellan Lo, vill säga inte mätbart, och 18 mmol varje dag, något som gör mig sjukt trött och känslig. Och det som skrämmer mig mest är att inte ens läkarna lyssnar på mig. Jag kan inte leva ett normalt liv, varken hemma eller på jobbet och min tid på jobbet är den då diabetesen är svårast eftersom jag inte har tiden till att kolla mitt blodsockervärde. Men inga läkarintyg får man och ändå så tar hela kroppen skada. Det är precis som att de fördrar att man ska dör.. Sjukdomen tas inte på allvar av någon...

Svar: Usch vad jobbigt det låter :( Mina dagar går upp och ner, ibland funkar bs relativt och ibland åker det upp och ner som en berg och dalbana.Det är ju helt sjukt att läkarna inte tar det på allvar?! Vad säger din diabetesläkare?Finns det ingen i diabetesteamet som tar din sjukdom på allvar? Hemskt ju!
Många kramar till dig
Carro

Ooo just det, jag måste gnälla lite på filmen. Man får INTE ta blodsockret i pekfingret, då förstör man fingertoppskänslan som vi kan komma att behöva den dagen då vi blir blinda och behöver lära oss blindskrift. Så de som gjorde filmen har inte helt koll de heller ;)

Svar: Jag fick lära mig att jag ska ta bs i de två fingrarna närmast lillfingret så det har jag alltid gjort. Aldrig tänkt på det där med pekfingret men ja det är klart man inte får förstora fingertoppskänslan!
Carro

För ett år sedan tänkte jag ungefär som personerna i början av filmen, jag skäms verkligen för det. Jag började att arbeta som lärare och fick reda på att en av mina elever (6 år) har diabetes typ 1. Vi gick utbildningar och fick se hur det faktiskt är och att det inte är något att leka med. Idag är jag en av lärarna som har koll och ansvar till viss del. Jag var livrädd för att ha ett sådant ansvar, det är en annan människas liv som står på spel.

Denna film visar verkligen att okunskapen är på tok för hög och jag håller redan på, och ska fortsätta, att sprida vidare så att allt fler ska bli medvetna om sjukdomen. Alla borde skänka pengar till forskning och se till att denna fruktansvärda sjukdom försvinner.

Glöm aldrig att du är stark, låt oss se till att okunskapen försvinner.

Kramar
/Amanda

Svar: Hej Amanda! Tack för din fina kommentar, den värmde. Har man ingen som har diabetes i sin närhet är det inte så lätt att veta vad sjukdomen egentligen innebär. Jag visste inte alls mycket om diabetes innan jag fick det.

Förstår att det känns läskigt att ha det ansvaret men du är grym som fixar det :)
Håller med dig helt, mer pengar behövs så kanske det går att hitta något botemedel en vacker dag, inte för att jag tror på det längre men hoppet får väl leva kvar.
Många kramar
Caroline
Carro

Tack för att du delar filmen. Det behövs verkligen mer kunskap.

Svar: Tack för att du uppskattar inlägget! Håller verkligen med. Kram
Carro

Tack för att du visar denna film. Jag jobbar med många människor som lever,ed diabetes. Och det är verkligen viktigt att alla förstår vad denna sjukdom handlar om

Svar: Vad roligt att inlägget uppskattades! Håller med dig helt. Vad jobbar du med? :) kram
Carro

Jag jobbar på ett demensboende på ett äldre boende. Så inom demensen så är man de boendes hjälpande hand ut i livet och hjälper de att få leva sitt liv som en helt vanlig person Därför är det viktigt att vi som vårdare vet vad vi gör :)

Svar: Du är bra du! :)
Carro

Tack :D


Kom ihåg


Trackback