slide show

Freestyle libre

Nu har jag haft min freestyle libre på armen sedan i måndags och tänkte utvärdera lite. Det känns fortfarande konstigt, jag har inte alls vant mig än. Att det är något som sitter på armen hela tiden, att den syns under tröjor (framför allt under vita eller tajta) men samtidigt tänker jag, låt det synas? Jag har diabates och det är inget jag tänker dölja. 
 
Libren fungerar som följande: varannan vecka, 14 dagar alltså, ska jag sätta på en ny sensor på olika ställen på armarna så att man inte sticker sig på samma ställen. Man sätter dit den med en liten pryl, vet inte riktigt vad jag ska kalla den men kan fota nästa gång det är dags. Det är en ganska lång nål som skjuter in sensorn i armen och sedan sitter den med en liten nål inuti. Jag tyckte att det gjorde ont att sätta fast sensorn, riktigt ont men det kan vara för att jag var väldigt spänd. Smärtan gick dock över ganska fort och nu sitter den där i 14 dagar. Man kan bada upp till 30 min och den ska sitta i 14 dagar utan att ramla av, vi får väl se om den gör det. 
 
Jag känner inte av den så mycket. När den är blöt och jag ska torka den gör det dock ont och ibland när jag ska sova på armen, annars känns den inte så mycket. Kliar ibland dock. 
 
Vad är denna sak bra för då? Jo den gör så att jag slipper sticka mig i fingrarna och ta blodsocker som man annars ska göra så många gånger som möjligt per dag. Mina fingrar är förstörda efter allt blodsockermätande. Jag brukade ta mitt blodsocker ca 5-6 gånger per dag. Med libren kan jag ta det 100 gånger per dag om jag så vill. Jag skannar bara med min lilla maskin och så får jag fram ett blodsocker på några sekunder, hur smart?
 
 
Den visar inte bara hur mycket bs jag har utan även åt vilket håll det är på väg. Upp? Ner? Sjunker snabbt? Sjunker lånsamt? Stabilt? Jag har alltså bättre koll. Jävla blodsocker säger jag dock, det är det absolut svåraste när det gäller att ha diabetes, att ha koll på bs. Det stiger och sjunker lite som det själv vill, att behålla det på 5-6 en längre stund känns omöjligt. Jag hade 23 här om dagen och några timmar senare sjönk det till 2 och jag var nära på att svimma.
 
Såhär kan det se ut under en vit tröja.



Kommentarer
» Linda

jätte fint!


Kom ihåg






Trackback