slide show

Pluggtips

Nu när skolan har börjat igen så tänkte jag att vad passa bättre än pluggtips? Är det någon gång man ska förändra sina pluggvanor så är det nu i början på ett nytt läsår! Mina tips riktar sig framför allt till er som går på högstadiet och gymnasiet.
 
Jag har själv gjort denna resa, från att ha varit en medelmåttig elev på högstadiet till att bli en toppresterande elev på gymnasiet. Jag gick ut gymnasiet med 21 MVG och ett resultat på de svenska nationella proven som jag ens aldrig kunde drömma om. Jag glömmer aldrig hur min svensklärare Maria sa "det är i princip omöjligt att få en 10a på uppsatsen på nationella i svenska C för då får man i princip inte ha ett enda stavfel, meningsbyggnadsfel eller liknande. Vet ni vad?? Jag fick 10! Jag var så jäkla glad och stolt. Dock vill jag inte att ni gör samma misstag som jag, jag satsade på så höga betyg så det gick ut över min hälsa. Jag fick kronisk migrän som förföljer mig än idag. Låt aldrig skolan gå ut över er hälsa, det är det viktigaste tipset.
 
♥ Börja med att köpa mappar i olika färger, understrykningspennor, ett snyggt pennskrin och skrivblock i färger du tycker om. Det blir faktiskt roligare att plugga om man har fina pennor och liknande!
 
♥ Bestäm dig från första dagen: idag ska jag verkligen göra en förändring och satsa på skolan, och det viktigaste, håll ditt löfte även när livet känns tungt och skit.
 
♥ Börja i tid! Det är mitt absolut viktigaste pluggtips. Vi tar ett exempel, du har prov i samhällskunskap på 50 sidor och så har du fått 20 instuderingsfrågor. Detta får du reda på 10 dagar innan provet. Börja redan första dagen du får reda på provet! Dela upp dessa 50 sidor på 8 dagar så att du har de 2 sista dagarna till att repetera. Detta betyder att du måste läsa cirka 6-7 sidor om dagen. Visst är det så mycket bättre än att behöva läsa 50 sidor dagen innan provet? Instuderingsfrågorna delar du upp som så att du tar 5 om dagen. 
 
♥ När du har många sidor att gå igenom inför ett prov: börja med att dela upp sidorna så som jag beskrev på förra tipset. För anteckningar medan du läser! Anteckna det absolut viktigaste. Stryk under i boken. De sista dagarna repeterar du bara dina anteckningar så att de sitter som sten! Och så ska du kunna alla instuderingsfrågor utantill.
 
♥ Läs igenom texten en gång snabbt där du egentligen inte tänker så mycket, bara stryker under det viktigaste. Nästa gång läser du texten väldigt noga, så att du verkligen förstår. Kvällen innan provet läser du igenom alla sidor en gång till för att fräscha upp minnet.
 
♥ Har du fått instuderingsfrågor? Skriv upp svaren på dessa i ett anteckningsblock! Därefter tar du en fråga i taget tills den sitter.
 
♥ Kvällen innan ett prov, plugga max några timmar på dagen och läs igenom texten en gång innan du ska sova. Sitt inte uppe till 3 på natten och försök råplugga, det fungerar inte.. Tro mig, jag och Maja gjorde detta ett x-antal gånger under vår gymnasietid.
 
♥ Har du läxor i 5 olika ämnen på samma dag? Gör som så att du tar ett ämne i taget, börja inte på alla 5 samtigt för då är det lätt att man får panik och du känner inte riktigt att du får något gjort. Här har du två val, antingen börjar du med det ämne du tycker är lättast/roligast och fortsätter sedan så att det svåraste/tråkigaste kommer till sist eller så gör du tvärt om.
 
♥ Får du tid i skolan på lektionerna till att göra läxor? Toppen! Utnyttja den tiden! Det värsta är att sitta och snacka med kompisen i klassrummet, tiden bara försvinner och sen måste du göra alla läxor hemma. Samma sak om du får tid i skolan till att träna inför prov, utnyttja det! Och passa på att fråga läraren om det är något du inte förstår. Innan varje prov så hade jag och Maja minst 10 frågor till Sören eller Ingeman hahah, tror de kanske tyckte vi var lite jobbiga men vi fick alltid svar!
 
♥ Koncentrera dig på lektionerna, det går så mycket lättare när du ska plugga inför det där provet sedan. Man lär sig otroligt mycket genom att lyssna!
 
♥ Lägg ner mobilen! Jag har flera gånger fått höra elever som säger att de inte kan plugga på grund av sin mobil, att de inte kan lägga ner den. Alla kan lägga ner sin mobil! Jag är också beroende av min mobil men det är den största tidstjuven när man ska plugga. Stäng av mobilen helt och lägg den i ett annat rum där du inte kan nå den.
 
♥ Ta pauser och belöna dig. Bestäm dig tex att du ska plugga 30 minuter utan paus! Sen får du belöningen att du tar 10-15 minuters paus och då kan du passa på att kolla mobilen. Belöna dig med en godisbit eller frukt. Men se till att hålla 30 och 10-15 minuterna så att inte plugget blir 15 minuter och pausen 45 minuter.
 
♥ Hitta din plats. Personligen pluggar jag allra bäst i köket om jag ska skriva något, ska jag bara läsa eller repetera så är soffan min plats. Plugga inte i sängen! Där vill du bara sova.
 
♥ Musik eller utan? Jag kan inte koncentrera mig med musik, måste ha helt tyst runt omkring mig. Be familjen att vara tysta och inte prata med dig, om du inte kan koncentrera dig med ljud runt dig.
 
♥ Tro på dig själv! Alla kan höja sina betyg om man verkligen bara vill och tror på det. Ge inte upp bara för att det känns svårt.
 
♥ Hitta ditt egna pluggsätt! Kanske fungerar det toppen om du spelar in din egen röst och lyssnar på det du ska plugga in? Om du antecknar? Om du bara läser? Om du hittar på egna instuderingsfrågor? För mig fungerar det toppen att repetera högt! Har jag frågor jag ska plugga in så måste jag säga dessa högt. Skriver även när alla svaren när jag repeterar, det går lättare in i huvudet då.
 
♥ Var inte för hård mot dig själv, fick du bara C på provet när du egentligen satsade på A? Sånt händer! Du kan ta igen det nästa gång.
 
Hoppas mina tips ger någon nytta för i alla fall någon där ute :) Skriv gärna vilket tips ni tyckte var bäst. Lycka till med plugget nu sunshines!
Jag är också ledsen, irriterad och arg när jag måste plugga, det är inte kul. Men man kan om man vill! Du kan också lyckas få högsta betyg i 21 av 29 kurser, om du satsar! :)Kommentarer

Kom ihåg


Trackback